ISU Speed Skating World Cup

Verdenscupen på skøyter fungerer omtrent på samme måte som verdenscupen i andre idretter. Løperne går en serie med konkurranser gjennom sesongen, og resultatene fra alle løpene legges sammen for å kåre en sammenlagtvinner på hver distanse. Verdenscupen arrangeres av det internasjonale skøyteforbundet ISU, og har vært arrangert hver vinter siden sesongen 1985/86. I starten var ikke verdenscupen særlig populær verken blant tilskuere eller utøvere, men populariteten har vokst.

Det konkurreres om sammenlagtseieren i fire distanser; 500 meter, 1000 meter og 1500 meter både for kvinner og menn, og langdistanse, som er 5000 meter og 10 000 meter for menn og 3000 meter og 5000 meter for kvinner. Landslagene konkurrerer også i lagtempo. Det kåres ingen sammenlagtvinner av alle øvelsene, slik det blir gjort for eksempel i alpint og langrenn. I stedet kan utøverne vinne 5000metercupen, 1000metercupen, og så videre.

Hvert år arrangeres 7-9 stevner gjennom sesongen. Halvparten av dem er todagersstevner der man konkurrerer bare innen noen av distansene. Resten av stevnene går over tre dager, og man konkurrerer i alle distanser. Verdenscupløpene deles inn i A-gruppe og B-gruppe. A-gruppen består av 20 deltakere på de kortere distansene, og 12 deltakere på langdistansene. Resten av utøverne konkurrerer i B-gruppen. I B-gruppen kan fire løpere starte samtidig på de lengste distansene.

Skøyteløp sendes jevnlig på TV gjennom sesongen, og mange elsker å følge med. Mange norske utøvere gjør det bra, selv om nederlandske løpere har hatt en tendens til å dominere skøytesporten de siste årene. Verdenscupen er populær, og man kan ofte se løpernes odds på Ladbrokes før konkurransene. Jo lavere odds en utøver har, desto større sjanser tror ekspertene at denne løperen har til å vinne. Fjorårets beste løpere, nederlenderne Sven Kramer på herresiden og Ireen Würst på damesiden, samt andreplassene som ble vunnet av norske Håvard Bøkko og Diane Valkenburg fra Nederland, blir nok de som får de laveste oddsene ved årets sesongstart.

I tillegg til å være en egen konkurranse, er verdenscupen på skøyter også hovedkvalifisering til VM og OL på enkeltdistanser. De som gjør det best i verdenscupen, kvalifiserer seg automatisk til de store konkurransene, mens øvrige deltakere må kvalifisere seg på andre måter.

admin