Kjente norske speedskateløpere

Håvard Bøkko er Norges største skøytestjerne for tiden. Både han og søsteren Hege Bøkko representerer Hol Idrettslag. Håvard Bøkko ble for alvor kjent i 2005, da han satte tre juniorverdensrekorder på to uker. Han har sikret seg mange medaljer i store mesterskap, blant annet VM-gull på 1500-meter i 2011. I 2012 vant han også 1500m-cupen sammenlagt. Hege Bøkko har tatt mange VM-medaljer som junior, og har også vunnet mange NM-gull.

Håvard Holmefjord Lorentzen representerer Fana idrettslag, og er også på det norske landslaget. Han har sikret seg flere medaljer i junior-VM, samt mange medaljer i NM. Johann Jørgen Sæves er en annen ung, norsk skøyteløper som har gjort det bra som junior. Sverre Lunde Pedersen er den første norske skøyteløper som har vunnet junior-VM to år på rad, i årene 2011 og 2012. Han ble tatt ut til OL i 2010, men fikk ikke gå noen løp. Den internasjonale seniordebuten var under EM i 2011, der han endte på sjetteplass sammenlagt. Under EM i 2013 kom han på fjerdeplass sammenlagt, like bak Håvard Bøkko.

Ida Njåtun er en av Norges beste kvinnelige skøyteløpere. Hun vant fire NM-medaljer i 2012, og kan skilte med svært mange NM-medaljer totalt sett. Den hittil beste plasseringen hennes internasjonalt, er en andreplass på 1500 meter under et verdenscupstevne i 2010. Simen Spieler Nilsen representerer Arendal Skøiteklub. Han ble juniorverdensmester i lagtempo både i 2010 og 2012, og har også sikret seg mange individuelle medaljer fra junior-VM. Han tok blant annet sølv i allround i junior-VM 2011, da Norge sikret seg tredobbelt seier i denne øvelsen.

Norge har også mange gode juniorløpere. Martine Ripsrud vant junior-NM i sprint i 2014. Hun har gått internasjonale løp, og regnes som et stort talent. Inga Anne Vasaasen regnes også som et stort juniortalent på kvinnesiden. Martine Lilløy Brun tok tre medaljer under Vinter-OL for junior, og er et annet talent. Odin By Farstad, Henrik Rukke og Allan Dahl Johansson er blant de største juniortalentene på herresiden. Rekrutteringen til skøytesporten er ganske god, så nordmenn kan nok tenkes å ha mange store prestasjoner å glede seg til også i framtiden.

admin