Speedskating i Norge

Skøyteløp har lange tradisjoner i Norge. Den første store skøytekonkurransen i Norge ble arrangert i 1863, og Norges første skøyteklubb ble stiftet allerede i 1864. Sporten ble tidlig en publikumssuksess, og de store løpene trakk tusenvis av tilskuere. Skøytesporten står fortsatt sterkt i Norge, til tross for skisportens store popularitet. Norge har hatt mange gode skøyteløpere gjennom tidene. Skøyter er også populært blant barn og unge, selv om mange jenter foretrekker kunstløp framfor hurtigløp, og mange gutter velger ishockey i stedet for skøyteløp.

Skøyteløp sendes ofte på TV. Før i tiden kunne skøyteløp være en blandet opplevelse. Da løpene ble arrangert utendørs, kunne værforholdene variere fra par til par. Noen fikk gode forhold, mens andre fikk dårlige forhold. Det var heller ikke uvanlig at skøyteløperne forsvant i snødrev eller tåke. Etter at sporten kom innendørs, har forholdene blitt jevnere, og det har også blitt lettere for publikum å følge med på alt som skjer. Ettersom skøyteløp foregår på en relativt liten bane, kan tilskuerne følge hele løpet fra start til mål.

I dag er det færre tilskuere som møter opp på skøyteløp, og de fleste tilskuerne er godt voksne. Mange foretrekker å se på TV i stedet, dermed blir stemningen på tribunene dårligere enn den kunne vært. Likevel er skøytesport populært, og seertallene til TV-sendte løp er fortsatt gode. Norge har hatt mange gode skøyteløpere gjennom tidene, som har tatt mange medaljer i store mesterskap.

Noen av de mest kjente norske skøyteløperne gjennom tidene er Ivar Ballangrud, Oscar Mathisen, Hjalmar (Hjallis) Andersen, Knut Johannesen, Geir Karlstad, Rolf Falk-Larsen, Johann Olav Koss, Bjørg Eva Jensen og Ådne Søndrål. Dagens mest kjente norske utøver er Håvard Bøkko, men Norge har også mange andre gode skøyteløpere. De fleste norske skøyteløperne konkurrerer i langbaneløp, men det finnes også norske deltakere i kortbaneløp og langdistanseløp/maraton.

admin